adres

Keulenaar 6D, 3961 NM, Wijk bij Duurstede

telefoon

+31 (0) 343 764129

e-mail

info@volt4u.nl

Superleuke reactie van een van onze klanten

Posted by Rik van der Horst on 27 November 2013

Beste Rik,
 
Op 19 november van het vorige jaar zijn er bij ons op de Kempenaar 46, 11 zonnepanelen van jou geïnstalleerd. Afgelopen dinsdag, 20 november, lagen ze dus precies één jaar op het dak. De hoogste tijd voor een kort jaarverslag: de jaaropbrengst was maar liefst 2550 kWh! Ons verbruik is rond de 2200 kWh dus wij zijn nu ruim zelfvoorzienend.
 
Ik heb in Excel een klein overzichtje gemaakt van de opbrengst de data per maand. Wat hierin duidelijk opvalt is dat de normaliter zonnigste maanden van het jaar, mei en juni, dit jaar slecht presteerden. Ook het hele jaar 2013 is niet bijzonder zonnig verlopen, kortom dat belooft wat bij een echt zonnig jaar, wellicht een opbrengst van meer dan 3000 kWh. De hoogste dagopbrengst was trouwens 17,8 kWh ergens eind april. Wat je goed merkt is dat verder in het seizoen (bij meer uren zon per dag) de panelen warmer worden waardoor de elektrische geleiding vermindert en de dagopbrengst geremd wordt. Dit merk ik ook goed bij fel zonnig weer en stapelwolken, de panelen koelen dan tussendoor wat af, zodat de dagopbrengst vaak hoger is dan bij een compleet heldere dag.
 
Het programma MaxTalk dat ik op de computer heb is naast MaxMonitoring best een aardig aanvulling, hier is een hoop extra data uit af te lezen.
 
 
Vriendelijke groet,
 
Niels de Wit