De impact van zonnepanelen op het milieu

impact milieu

Zonnepanelen zijn een van de meest duurzame stukjes techniek die op dit moment toegankelijk zijn voor de consument.

Zonnepanelen bestaan voor een groot deel uit glas (bij onze ReneSola panelen is het 12,9 kg), daarnaast is aluminium een belangrijk bestanddeel (2,51 kg). Het silicium waarvan de zonnecellen in het zonnepaneel zijn gemaakt bestaan voornamelijk uit kwarts zand (hoofdbestanddeel: Silicium). Voor de zonnecellen is een puurheid van het silicium nodig hebben van 99.99%.

Bij het purificeerproces van het kwarts naar puur silicium is veel energie nodig. Daarnaast is bij de winning van grondstoffen, transport en recycling ook veel energie nodig (en dus CO2). Volgens een studie gedaan in 2003 Door A. Meijer en collega’s van de Universiteit van Amsterdam (zie link beneden) is de energie die nodig is voor de totale levensloop van een paneel van productie tot recycling ongeveer in 3,5 jaar terugverdiend.

PVCycle, de organisatie waar veel producten van zonnepanelen bij aangesloten zijn waaronder de merken van Volt4U geeft aan dat de meeste zonnepanelen nog niet het einde van hun leven hebben bereikt. Van alle zonnepanelen ooit gemaakt is nog maar 1% aan het einde van hun levensduur. De hoofdmoot van de zonnepanelen die nu worden geplaatst zullen pas over 30 of meer jaar bij de recycling terecht komen.

Van het glas van de zonnepanelen worden weer andere producten gemaakt zoals glasvezel en glaswol. Het plastic, silicium en andere onderdelen gaan in de shredder en kunnen op dit moment voor 85% hergebruikt worden.