Omvormer voor in serie geschakelde zonnepanelen

Een omvormer of ‘inverter’ is een apparaat dat de gelijkstroom van de panelen omzet in wisselstroom. De omvormer past zich aan het net aan en levert de stroom van de panelen terug. De omvormer is een duur onderdeel van het systeem maar strikt noodzakelijk. Het is ook het onderdeel van het systeem met op papier de kortste levensduur en datgene wat het meest kwetsbaar is. Het is dus van belang om een omvormer te kiezen van een hoge kwaliteit.

Omvormer voor verdeling van de stroom over 2 dakdelen

In het geval dat u de zonnepanelen op 2 verschillende dakdelen wilt hebben, bijvoorbeeld de zuidoost- en de zuidwestkant is het verstandig om een omvormer te kiezen met 2 MPPT’s (Maximum power point trackers). Een MPPT is een apparaat dat iedere omvormer moet hebben om het maximale rendement uit een zonnestroomsysteem te halen.

Het doet precies wat de naam al doet vermoeden, het zoekt het punt van het maximale elektrische vermogen in een streng van panelen. Een normale omvormer doet dit voor alle panelen, een omvormer met 2 MPPT’s kan dit onafhankelijk doen voor 2 dakdelen. Dit maakt het mogelijk gebruik te maken van 2 verschillende dakdelen zoals oost-west, boven-onder, plat-schuin.

Fronius

Volt4U gebruikt graag A-klasse omvormers van de hoogste kwaliteit. Fronius voldoet aan die wens. De omvormers van Fronius hebben het laagste uitvalpercentage in de markt en zijn daarmee de meeste betrouwbare omvormers ter wereld.

Fronius is dit jaar met een reeks nieuwe omvormers gekomen. De Primo, Symo, Hybrid en Eco. Ze zijn te schakelen met 1 of 2 MPPT’s (behalve de ECO), hebben een zeer hoge efficiëntie van 97% of hoger en staan in het algemeen te boek als de topmodellen van de markt. Daarnaast is het heel gemakkelijk deze omvormers te verbinden met internet via een Ethernet aansluiting om zo op afstand de installatie te monitoren.

Verder hebben deze omvormers een zeer hoge spanningstolerantie waardoor het mogelijk is om een breed scala aan zonnepanelen aan te sluiten zoals en lange stringlengtes te maken wat de installatie vergemakkelijkt en de efficiëntie verbeterd.

10 jaar garantie

JFY

Ons budgetmodel. Een goede stabiele omvormer. Deze omvormer is efficiënt, doet alles wat een omvormer moet doen en is voor een Chinese omvormer erg betrouwbaar.  Het industriële uiterlijk van deze omvormer verraad dat dit een echt engineersmodel is. Geen kleurtjes, poespas of andere toevoegingen maar kwalitatief goed. Communicatiemogelijkheden optioneel via SolarMan Wifi Plug.

10 jaar garantie

SolarEdge

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van individueel geschakelde systemen. Ieder paneel wordt hierbij apart verbonden met de omvormer via zogenoemde Optimizers. Wij gebruiken daarvoor SolarEdge. SolarEdge heeft een aantal voordelen boven gebruikelijke omvormers:

  1. Langere garantie
  2. Hogere opbrengst (minimaal 6% meer opbrengst in een periode van 10 jaar en maximaal 25% meer opbrengst bij schaduw of complexe systemen)
  3. Volledige vrijheid in ontwerp van de installatie
  4. Geavanceerde monitoring doordat je de installatie per paneel kunt volgen

De nadelen:

  1. Duurder
  2. Complexere installatie