Hier vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over onderhoud aan zonnepanelen.
Moet ik de panelen schoonmaken?
Ligt aan de omgeving en aan de hoek waarin u de panelen plaatst. Bij hoeken van meer dan 30˚ doet de regen het meeste werk en hoeft u dus niet schoon te maken. Laten schoonmaken kan handig zijn voor grote installaties maar zelfs dat is alleen rendabel als u het maar eens in de zoveel jaar doet. Bereken in dat geval wat het u aan extra KWH oplevert, en wat het kost om schoon te maken.
Bij kleine, platte daksystemen adviseren wij om voor de zomer even te kijken of er geen bladeren op liggen of hoe vervuild de panelen zijn. Als er geen dikke aanslag op is of bladeren erop liggen, dan niks ermee doen. Is het systeem wel erg vuil, dan kunt u het schoonmaken met een zachte borstel en (bij voorkeur osmose) water. Liever geen schoonmaakmiddelen gebruiken.
Over het algemeen raden wij het niet aan om de panelen (veel) schoon te maken.
Moet ik het systeem onderhouden?
Nee.
Wat kan er stuk gaan?
Alles kan stuk gaan maar een PV systeem is bijzonder duurzaam. Dat komt onder andere doordat er geen bewegende delen in het systeem zitten en alle onderdelen zeer duurzaam geproduceerd zijn. Het meest kwetsbaar is de omvormer. Op alle onderdelen zit een jarenlange garantie, op de omvormer 10 jaar, maar te verlengen naar 25(!); op de panelen krijgt u 10 jaar productgarantie, en 25 jaar op de opbrengst; op de montagematerialen is dat 10-20 jaar.
De zonnecellen in een paneel worden beschermd door een glaslaag. Zonnepaneel-systemen zijn zeer weerbaar tegen bliksem met de juiste beveiliging maar het kan voorkomen dat de omvormer even afslaat. Zijn er langdurige problemen met één van onze systemen dan kunt u ons altijd bellen en komen we bij u kijken.
Hoe zit het met blussen?
Er zijn verhalen dat als de brandweer moet blussen, dat ze dat liever niet doen bij huizen met een zonnepaneelinstallatie. Een volledig werkend systeem kan een zeer hoge spanning geven dus is er een kern van waarheid in die verhalen. Maar dat geldt alleen op het stuk tussen de zonnepanelen en de omvormer en die houden we zo kort mogelijk. Het deel van de omvormer naar de meterkast kan worden afgesloten, dus ook daar geen problemen. Heeft u toch nog reserveringen over de veiligheid, dan kunt u altijd een power optimizer bij uw systeem gebruiken. Die zorgt ervoor dat de spanning laag blijft, zelfs bij grote systemen, absoluut 100% veilig.
Heeft u interesse in panelen of nog vragen? Neem contact met ons op!