zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Het belangrijkste onderdeel van een zonnestroominstallatie zijn de zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd. De afkorting PV komt van het Engelse woord Photovoltaic, en beschrijft dit type zonnepanelen die op licht werken (en dus niet warmte). Verschillende panelen hebben verschillende kwaliteiten die benoemd kunnen worden:
Vermogen/Efficiëntie

Deze twee hebben alles met elkaar te maken. Het vermogen van een paneel wordt bepaald door 2 dingen:

Het aantal cellen dat in het paneel is gezet. Meer cellen betekent een groter paneel; groter paneel, hoger vermogen… logisch toch?
De efficiëntie van de cellen. Efficiëntere cellen, hoger vermogen.

Kleur en vorm van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn vaak goed zichtbaar op een schuin dak. Sommigen vinden dit mooi, anderen vinden ze lelijk en voor een kleine groep maakt het niet uit. Zonnepanelen zijn te verkrijgen in alle kleuren van de regenboog inclusief transparant en maatwerk vormen, maar de betaalbare versies vind je in zwart met donkerblauw, zilveren strepen. Of Aluminium, donkerblauw en zilveren strepen. Wilt u toch een andere kleur? Geen probleem, wij zoeken ze voor u op.

Het frame (rondom de cellen) kan aluminium of zwart (powdercoated) zijn. Verder kan het achterblad waar de cellen op liggen (de backsheet) ook zwart of wit zijn. Zwart houdt meer warmte vast dan wit dus dat is nadelig voor de cellen (warmte is slecht voor PV). Verder kan het licht van de zon volledig door de cellen gaan en de backsheet bereiken, een zwarte achterkant zal dit meteen absorberen, een witte heeft kans de fotonen terug te weerkaatsen door de cellen wat het rendement ook weer verhoogd.

Temperatuurcoëfficiënt zonnepanelen

Een paneel is een elektrisch apparaat en voor alle elektrische geleiders geldt, hoe warmer ze worden, hoe slechter ze elektriciteit geleiden. Dat betekent dat hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe slechter hij presteert. Hoe erg dat verval bij hoge temperaturen is wordt weergegeven door de temperatuurcoëfficiënt. Duurdere panelen hebben vaak een temperatuurcoëfficiënt die dichter bij de 0 ligt.

Poly/monokristallijn zonnepanelen

Er zijn 2 veel gebruikte typen zonnepanelen op de markt, blauwe met vierkante cellen en zwarte met achthoekige cellen, die heten respectievelijk polykristallijn (of multikristallijn) en monokristallijn. Het productieproces van de twee verschillende cellen leiden tot een andere kleur.

Bij poly/multikristallijn cellen staan de siliciumkristallen allemaal verschillende kanten op, bovendien worden die van grote vierkante silicium staven gesneden. Bij monokristallijn cellen staan de siliciumkristallen allemaal dezelfde kant op en die worden van een ronde staaf gesneden, vervolgens worden de randen eraf gesneden en krijg je de typische vorm tussen de cellen.

Poly/multikristallijn cellen hebben over het algemeen iets minder rendement (14-15% licht omzetten in elektriciteit) terwijl monokristallijn een iets hoger rendement hebben (15-16,5%). Deze laatste is duurder dus uiteindelijk maakt het niet veel uit wat voor zonnepanelen gebruikt worden. Prijs per watt blijft min of meer hetzelfde.