Terugverdientijd van Zonnepanelen

Hoe betaalbaar is duurzaamheid?

Terugverdientijd zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog wel rendabel? Hoeveel bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen en thuisbatterijen? En is duurzaamheid voor mij betaalbaar? Op deze en andere vragen geeft Volt4U je graag antwoord. Eerlijk, objectief en deskundig.

 

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Momenteel bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen minder dan vijf jaar!

Een modern zonnepaneel wekt jaarlijks zo’n 400 kWh op, afhankelijk van de ligging en de hoeveelheid schaduw die op het paneel valt. Reken voor een ligging op het oosten of westen op ongeveer 350 kWh per jaar en bij een ligging op het noorden zelfs nog 250 kWh op jaarbasis.

Een deel van de opbrengst van de zonnepanelen gaat nooit door je meter heen. Circa een derde van de opgewekte energie wordt thuis gebruikt. Die energie zou je anders bij je energiebedrijf moeten inkopen, dus dat is nettowinst ter waarde van je stroomprijs. De huidige stroomprijs bedraagt ongeveer 28 cent.

Twee derde van je stroom lever je terug in het net, om later te gebruiken. Dat noemen we salderen. Ook daarover krijg je je volledige bedrag terug. Maar omdat stroom niet altijd evenveel waard is, rekenen energiebedrijven voor die teruglevering een terugleverprijs. Dat is een vast bedrag dat per maand wordt afgeschreven en dat aardig kan verschillen, afhankelijk van je opwek, stroomverbruik en leverancier. Gemiddeld is dit 8 cent. Kom je op een totaal uit van ongeveer 20 cent.

Mogelijk heb je aan het einde van het jaar netto meer stroom opgewekt dan verbruikt. Voor die netto teruglevering krijg je ongeveer 11 cent. Maar vaak gaan de terugleverkosten van 8 cent ervanaf. Kom je op een totaal van 3 cent per kWh voor stroom die je netto teruglevert.

Dus, heb je stroom over? Gebruik die ook! Het is in feite gratis energie. Verwarm je huis of je water elektrisch of laad je elektrische of hybride auto wat vaker thuis op.

Natuurlijk vergt de aanschaf van een zonnepanelensysteem een investering. Tegelijk zijn zonnepanelen goedkoper dan ooit tevoren. Bovendien gaat het om een eenmalige investering – de eerstvolgende 20 jaar heb je er geen omkijken naar én heb je geen onderhouds- of schoonmaakkosten. Kortom, in feite koop je nu voor 20 jaar stroom voor ongeveer 4 cent.

En als de salderingsregeling verdwijnt? Ook dan verbruik je zelf een derde van de stroom die je hebt opgewekt en blijft het financieel interessant. Zelfs als je alle stroom teruglevert en zelf niets verbruikt, bedraagt de terugverdientijd van je zonnepanelen acht jaar.

 

Rekenvoorbeeld

Een gezin met drie kinderen verbruikt 5000 kWh per jaar. Ze hebben een zonnepaneelsysteem gekocht dat 6000 kWh opwekt. De keuze is gebaseerd op de groei, en de verwachting dat er in de toekomst een elektrische auto op de oprit komt te staan. Van de 6000 kWh opgewekte energie gebruiken ze zelf 1800 kWh. De overige 4200 kWh gaat terug in het net. Kosten van de zonnepanelen waren 5500 euro.

1800 x 0,28 = 504 euro eigen gebruik zonne-energie

3200 x 0,20 = 640 euro saldering zonne-energie

1000 x 0,03 = 30 euro netto teruglevering

Totale opbrengst = 1174 euro per jaar

Terugverdientijd: 5500/1174 = 5 jaar of minder

En als die elektrische auto er eenmaal is, waardoor het verbruik toeneemt? Dan zal de opbrengst stijgen met gemiddeld 170 euro per jaar (totaal 1344 euro).

 

Wat kost een thuisbatterij en wat levert het op?

Bewaar de stroom die je hebt opgewekt om het op een later moment te kunnen gebruiken. De investering is afhankelijk van het type batterij. Zo kost een accu met een opslag van 10 kWh zo’n 5000 euro. Wil je meer stroom opslaan? Dan is een batterij met een opslag van 21,3 kWh voor 10.000 euro misschien de juiste keuze. Beide prijzen zijn exclusief btw, maar het btw-bedrag kun je terugvragen. Wij helpen je er graag bij.

Afhankelijk van de manier en de tijdstippen van laden en ontladen kun je uitgaan van een terugverdientijd van circa 5-7 jaar.

 

Hoeveel lager wordt mijn maandelijkse energierekening?

Zonnepanelen produceren zeer goedkoop stroom, en batterijsystemen zorgen automatisch voor de beste deal. Volt4U rekent ook graag voor jou uit wat het effect is op je maandelijkse energierekening.

 

Heb ik zelf invloed op mijn energierekening en terugverdientijd?

Jazeker! Stroom is in de ochtend en avond het meeste waard. Op die momenten wordt er immers veel elektriciteit gebruikt, terwijl de zon dan niet uitbundig schijnt. Midden op de dag en rond middernacht is er sprake van een dip in het gebruik. Doe er je voordeel mee! Een kwestie van vraag en aanbod…

Ga daarom anders om met je stroomgebruik. Slim om zonne-energie direct te benutten en extra stroom tegen een lage prijs in te kopen. Gedragsverandering werkt in je voordeel!

Voorbeeld? Dit kan betekenen dat je ervoor kiest om de auto niet direct na je werk, maar op een ander tijdstip op te laden. Tegen de laagste prijs de auto opladen kan een kostenvoordeel van circa drie tot vier euro per dag opleveren: zo’n 1200 euro op jaarbasis.

Ook de ligging van de panelen heeft invloed op de waarde van je opgewekte zonne-energie. Omdat bijvoorbeeld de avondzon meer waard is, zijn panelen op het westen een goede keuze. Panelen op het zuiden leveren veel stroom op, maar omdat je teruglevert als de meeste mensen terugleveren, krijg je een lagere prijs.

Wil je de door jou opgewekte energie ook ’s avonds gebruiken? En wil je dat jouw energiemix zo groen mogelijk is? Kies dan voor een thuisbatterij van Volt4U SmartCharge. Door op de juiste momenten te laden en te ontladen, is het mogelijk het rendement te vergroten. Je kunt ervoor kiezen om dit proces over te laten aan een ‘handelssysteem’ met algoritme, die automatisch de juiste momenten kiest.

 

Hoe kan ik duurzame oplossingen financieren?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan de energietransitie. Om die reden stimuleert en ondersteunt zij tal van duurzaamheidsinitiatieven met aantrekkelijke subsidies en duurzaamheidsleningen. Zo biedt het Warmtefonds leningen aan tegen gegarandeerd 0% rente. Wij wijzen u graag de weg.

Meer weten?