Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd van Zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van een PV systeem is afhankelijk van de volgende 3 factoren:

  1. Prijs van elektriciteit en verloop daarvan
  2. Prijs/kwaliteit van PV systeem
  3. Hoeveelheid zon

Voor particuliere systemen ligt de terugverdientijd tussen 6 en 9 jaar, volledig geïnstalleerd. Voor zakelijke systemen ligt dat tussen 5 en 10 jaar.

1. Prijs van elektriciteit

De Prijs van elektriciteit is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  1. Kale stroomprijs (tussen de 0,06 en 0,10 euro per kWh)
  2. Energiebelasting (0,1165 euro per kWh voor alles onder de 10.000 kWh, anders minder)
  3. BTW (21% over a en b)
  4. Energieheffingskorting (eenmalige aftrek van € 385,53 over a, b en c)

a, b en c kunnen worden bespaard met zonnepanelen. Zo komt uw stroomprijs uit tussen de 0,21 en 0,27 euro per kWh. a is vooral afhankelijk van de gasprijs, deze stijgt en daalt maar geeft op lange termijn een duidelijk stijgende lijn aan. b stijgt ieder jaar iets en c blijft redelijk gelijk (op uitzonderingen na). Volt4U rekent terugverdientijden met een algemene stijging van de stroomprijs van 4% per jaar.

2. Prijs/kwaliteit van PV systeem

Hoe goedkoper het systeem, hoe sneller het is terugverdiend. Maar hou er rekening mee dat aanbieders van goedkopere systemen ergens op moeten besparen.

Voor een goed systeem is het vooral belangrijk te kiezen voor een degelijke installatie en een goede kwaliteit omvormer. Hoe beter de omvormer, hoe hoger de efficiëntie; hoe beter een paneel, hoe hoger het vermogen. Een falende omvormer of slecht gemonteerde connectoren kunnen voor extra kosten zorgen in de toekomst. Volt4Uwerkt alleen met topkwaliteit omvormers en ervaren, betrokken installateurs met oog voor kwaliteit en afwerking. Prijs van een PV-systeem wordt ook wel uitgedrukt in prijs per wattpiek.

3. Hoeveelheid zon

Er zijn hier 2 dingen belangrijk:

  1. Veel zon.
  2. Dat het zonlicht gelijk verdeeld is over de cellen van de panelen (en over de verschillende panelen).

Hoe dichter we naar de kust gaan in Nederland, hoe meer zon er is. Verder is de helling en oriëntatie van de panelen erg belangrijk. De ideale ligging van een zonnepaneel in Nederland is gericht naar het zuiden met 36 graden helling. Zo kunt u per geïnstalleerde wattpiek wel 0,9 kwh per jaar opwekken. Installeert u een systeem op het westen of oosten dan krijg je nog maar 0,7 kwh per jaar. Installeert u een systeem gericht naar het noorden, dan heeft u geluk als u de 0,5 kwh per jaar haalt (per wp).

Schaduw is funest voor zonnepanelen. Woont u in een bos of achter een hoog gebouw ? Dan zijn zonnepanelen minder snel rendabel.