Power Optimizers

Het grote probleem bij het aaneenschakelen van zonnepanelen op een standaard omvormer is dat, als de lichtinval per paneel verschilt, het hele systeem daar erg veel last van heeft. Een paneel dat bijvoorbeeld in de schaduw ligt van een boom of een schoorsteen zal een weerstand worden in het systeem en de opbrengst van het hele systeem naar beneden trekken. De oplossing daarvoor is het gebruik van Optimizers of Micro inverters.

Optimizers zorgen ervoor dat panelen in een serie een verschillend vermogen kunnen hebben. De optimizers of power boxes zijn in feite kleine MPPT’s (zie uitleg bij omvormers) die de verschillen in stroom opvangen en gelijk trekken. Zo wordt dit naar een centrale omvormer gestuurd. De voordelen hiervan zijn dat het een zeer effectief systeem is waarbij slagschaduw, gebruik van verschillende dakvlakken, oriëntaties of hellingen geen probleem meer vormen.

Wij gebruiken hiervoor het SolarEdge systeem. Marktleider in dit segment van optimizers en fantastische kwaliteit. 12 jaar garantie op de omvormer, 25 jaar op de optimizers.

Micro inverters zijn nog simpeler. Dit zijn kleine omvormers die per paneel geplaatst kunnen worden. Simpel, duurzaam en effectief. Niet zo efficiënt als het SolarEdge systeem maar goedkoper en 20 jaar garantie op het hele systeem.