Terugverdientijd zonnepanelen minder dan 5 jaar!

Er is veel te doen over de terugverdientijd van zonnepanelen. We hebben bij Volt4u natuurlijk altijd de laatste gegevens dus we zullen jullie even meenemen in de wereld van energie anno 2024:

Een modern zonnepaneel wekt jaarlijks wel 400 kWh op afhankelijk van de ligging ten opzichte van het zuiden en de hoeveelheid schaduw die op het paneel valt. Voor oost en west is dat ongeveer 350 kWh per jaar (afhankelijk van de helling van het dak) en voor noordelijke systemen zelfs nog 250 kWh per jaar.
Een deel van de opbrengst van de zonnepanelen gaat nooit door je meter heen.

Ongeveer 1/3 van de opgewekt energie gebruik je thuis zodra het wordt opgewekt. Die energie zou je anders gewoon moeten afrekenen bij je energiebedrijf dus dat is netto winst ter waarde van je stroomprijs. De huidige stroomprijs is ongeveer 28 cent.

2/3 van je stroom zal je terugleveren in het net, om later weer te gebruiken. Dat noemen we salderen. Ook hier krijg je je volledige bedrag terug. Maar omdat stroom niet altijd evenveel waard is rekenen energiebedrijven voor die teruglevering een terugleverprijs. Dat is een vast bedrag dat per maand wordt afgeschreven en dat kan aardig verschillen afhankelijk van je opwekking, stroomverbruik en keuze van leverancier. Gemiddeld is dit 8 cent. Kom je op een totaal uit van ongeveer 20 cent voor deze categorie.

Verder kan het zo zijn dat je netto aan het einde van het jaar meer stroom hebt opgewekt dan hebt verbruikt. Voor die netto teruglevering krijg je ongeveer 11 cent. Maar vaak gaat daar ook weer de terugleverkosten vanaf á 8 cent. Kom je op een totaal van 3 cent per kWh voor stroom die je netto teruglevert. Dat is geen vetpot, dus, heb je stroom over? Dan gebruik die ook! Het is in feite gratis energie. Dus verwarm je huis of je warm water elektrisch of laadt je elektrische of hybride auto wat vaker thuis op.
Check onderstaand rekenvoorbeeld met werkelijke getallen en zie dat de terugverdientijd van panelen op 5 jaar of minder uitkomt voor een gemiddeld systeem.

Rekenvoorbeeld:
Een gezin met 3 kinderen verbruikt 5000 kWh per jaar. Ze hebben een zonnepaneelsysteem gekocht dat 6000 kWh opwekt, op de groei, en de verwachting dat er in de toekomst een elektrische auto op de oprit komt te staan. Van de 6000 kWh opgewekte energie gebruiken ze zelf 1800 kWh. De overige 4200 kWh gaat terug in het net. Kosten van de zonnepanelen waren 5500 euro.

Opbrengst
1800 x 0,28 = 504 euro eigen gebruik zonne-energie
3200 x 0,20 = 640 euro saldering zonne-energie
1000 x 0,03 = 30 euro netto teruglevering
Totale opbrengst = 1174 euro per jaar
Terugverdientijd: 5500/1174 = 5 jaar of minder
En als die elektrische auto er eenmaal is waardoor het verbruik toeneemt, zul je ook zien dat de opbrengst toeneemt met gemiddeld 170 euro per jaar (totaal 1344 euro).

Wil je je eigen opgewekte energie ook ’s avonds gebruiken? En wil je dat jouw energiemix zo groen mogelijk is? Verklein je ecologische voetafdruk en vergroot je ecologische handafdruk met de thuisbatterij van Volt4U SmartCharge. Terugverdientijd van 5-9 jaar.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.